Logo Invistra

DE VOORDELEN WANNEER JIJ JOUW VCA-BEDRIJFSCERTIFICAAT MET ONS HAALT

Het is van belang dat jij goed nadenkt over de veiligheid en gezondheid van jouw werknemers, ook al ben je niet verplicht om een VCA-certificaat voor jouw bedrijf te halen. Het gaat niet per se om wetgeving en je netjes houden aan de VCA-regels, maar ook om jouw eigen welzijn en die van jouw werknemers. 

Wat zou je doen als een van jouw werknemers een ongeval op het werk krijgt en je die had kunnen voorkomen? Tenminste, als jullie je (beter) aan veiligheidsregels hielden? Of kun je jouw geweten sussen, terwijl je stoffen dumpt die slecht zijn voor het milieu? Zouden opdrachtgevers en partners nog met je willen samenwerken als jij bewust (of onbewust) niets doet aan veiligheid? Of wil jij met bedrijven werken die lak hebben aan het milieu? Daarom bestaat VCA en daarom kan jouw bedrijf een VCA-certificaat behalen.

Wij vinden het belangrijk dat er bewustwording aanwezig is bij werkgevers en werknemers. Tenslotte wil iedereen veilig naar het werk komen en gezond weer naar huis gaan. Doe goed wat moet.

Vooral bedrijven in deze branches halen hun certificaat bij Invistra

Elk zogenaamd doe-bedrijf kan een VCA-ster (*) behalen. Is jouw bedrijf bezig met techniek, bouw, tuinieren, constructie of andere werkzaamheden en heb jij tussen de 10 en de 50 werknemers? In jouw branche hebben we ervaring en daardoor maakt Invistra jouw bedrijf veiliger, bewuster en beter. 

Maak kennis met een aantal VCA-klanten van Invistra:

Houd jij je altijd 100% aan de regels van de VCA-checklist? 

Om dit te stimuleren en te realiseren gebruiken we handige apps en tools, die je snel, makkelijk en veilig gebruikt. Geen papierwerk maar alles online, zodat je alles snel kunt invullen. Iedere klant waardeert dit, van klein tot groot. 

Zo weet je zeker dat je alles doet om een ongeval te voorkomen en lopen jij en jouw werknemers een kleiner risico op gezondheidsproblemen of om een ongeval te krijgen. Dat is de kern van de bedrijfscertificering van Invistra. Dit kun je tonen aan grote en kleine opdrachtgevers en klanten. Maar daar gaat het in eerste instantie niet om, want als jouw bedrijf zich niet aan VCA houdt, dan levert een certificering jouw bedrijf niets op. 

Wil jij de veiligheid van jouw bedrijf verbeteren? Laat Invistra je dan begeleiden naar VCA.

Ik wil meer weten

VCA-certificaat voor ZZP’ers

Ben jij ZZP’er? Dan ben je de enige werknemer van jouw bedrijf en kun jij je niet laten certificeren als bedrijf. Wel kun jij je persoonlijk certificeren, wat veel opdrachtgevers van jou vragen. Als eigenaar van een eenmanszaak heb je daarvoor een VOL-diploma nodig. 

Het is verstandig om jouw bedrijf VCA te laten certificeren, want dit heb je nodig als je werknemers gaat aannemen. Na het halen van jouw bedrijfscertificaat volg je als ‘gewone werknemer’ de VCA-basiscursus, net zoals toekomstige werknemers.

Maak een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor het certificaat van jouw bedrijf en ontdek wat wij kosten én opleveren!

Veelgestelde vragen over VAC

Waarom is een VCA-certificaat belangrijk?

Omdat de gezondheid van jou en jouw werknemers belangrijk is, net als de zorg voor het milieu. Als het goed is wil jij het beste voor jouw werknemers. Een certificaat laat zien dat je veiligheid en gezondheid serieus neemt en dat je wilt dat jouw medewerkers veilig en gezond werken.

 

Wanneer heb ik een VCA-bedrijfscertificaat nodig?

Vaak vraagt jouw opdrachtgever hierom, want ze willen zeker weten of je veilig werkt. Zij zijn vaak medeverantwoordelijk voor jou en jouw werknemers. Als het goed is wil je daarom zelf jouw certificaat behalen, want het certificaat bevordert veilig werken. En dat voorkomt ongevallen. En last but not least: VCA geeft jouw bedrijf een flow als het gaat om bewustwording, efficiency en marktwaarde.

Wat betekent VCA?

VCA betekent letterlijk Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een verplichting van de overheid om je te houden aan de regels die in de Arbowet staan. VCA is een prima hulpmiddel om je hier aan te houden. 

Hoewel dat niet altijd het geval is, is deze checklist een eenvoudige manier om aan te tonen dat jouw bedrijf weet hoe je veilig werkt. Het is aan jou en jouw werknemers om je aan deze regels te houden, niet voor de overheid, maar vooral voor jezelf. Dat vinden we belangrijk bij Invistra. 

 

Wat is een VCA-gecertificeerd bedrijf?

Een VCA-gecertificeerd bedrijf is een bedrijf die praktisch werkt volgens de VCA-checklist en zich houdt aan die regels. Dit wordt officieel gecheckt door een VCA-auditor (een gecertificeerde instantie). Invistra begeleidt jouw bedrijf tot de audit en daarna om het verkregen VCA-certificaat vast te houden. Een bedrijf krijgt dan een VCA-ster (*), twee sterren, VCU of VCA-P. 

Invistra legt je graag persoonlijk uit welk soort certificaat bij jouw bedrijf past.

 

Wat is het verschil tussen VCA één ster en VCA twee sterren?

Ben jij onderaannemer of een bedrijf met 35 of minder medewerkers? Dan is VCA* vaak voldoende. Is jouw bedrijf groter? Dan is VCA** vereist.  Ben je als klein bedrijf vaak hoofdaannemer, huur je ondernemers in of ben je veel bezig met projectplannen? Dan is het advies om te kiezen voor VCA twee sterren.

 

Wat is het verschil tussen VCA-bedrijfscertificering en een VCA-cursus (voor personen)?

Een persoon kan geen VCA-certificaat halen, die geldt alleen voor bedrijven. Maar een bedrijfscertificaat is nog niet voldoende. Iedere werknemer die bijvoorbeeld op een grote bouwplaats wil komen moet daarvoor vaak een VCA-diploma hebben. Hiervoor moet je een examen halen, die je met of zonder cursus kunt maken.

Wat zijn de voordelen van een VCA-certificaat?

Jouw bedrijf krijgt meer opdrachten als je een VCA-certificaat hebt. Houd jij je aan de regels van jouw VCA-certificaat? Dat is goed voor jouw imago en daardoor willen meer bedrijven met je samenwerken.

 

Dat komt weer omdat je jouw arbeidsrisico’s en de theorie van veilig werken kent. Je brengt deze kennis in de praktijk door met jouw collega’s te overleggen en situaties te controleren, maar je weet ook wat je moet doen bij nood, calamiteiten of incidenten en wat je van die situaties leert.