Logo Invistra

Werkplekinspecties

Iedereen werkt graag op een veilige en gezonde plek en omgeving. Of dat nu op kantoor is of op een bouwplaats. Veiligheid staat voorop, dat is logisch. Maar wanneer is het veilig? En hoe houd je de werkplek veilig? Want iedereen weet dat een goed begin niet altijd volgehouden wordt.

Wat houdt een werkplekinspectie in?

Door een werkplekinspectie uit te voeren, beoordeelt u de werkplekomstandigheden en het handelen van uw medewerkers. U kunt de werkplekinspectie zelf uitvoeren maar u kunt het ook uitbesteden aan Invistra. Door dit systematisch en met een checklist te doen, kunt u dit ook richting andere partijen zoals opdrachtgevers aantonen. Het uiteindelijke doel van een werkplekinspectie is natuurlijk het voorkomen van ongelukken.

Voor bedrijven die een VCA-certificering willen halen, zijn werkplekinspecties een verplicht onderdeel van de certificering. Bedrijven die reeds VCA-gecertificeerd zijn, lopen het risico dat het certificaat ingetrokken wordt als de veiligheid niet goed geregeld is. De belangen van goed uitgevoerde werkplekinspecties en daardoor een veilige werkomgeving zijn dus groot.

Mogelijke onderdelen van een werkplekinspectie
Het voert te ver om hier een uitputtend overzicht te geven van wat er tijdens de werkplekinspectie allemaal beoordeeld dient te worden. Om toch een idee te geven, dient het volgende overzicht:

  • Wordt er veilig omgegaan met gevaarlijke stoffen?
  • Zijn er goede hulpmiddelen om een te grote fysieke belasting tegen te gaan?
  • Wordt er veilig omgegaan met machines en apparatuur?
  • Is de werkplek voldoende opgeruimd en netjes?
  • Hebben de medewerkers de juiste beschermende middelen?
  • Zijn de juiste maatregelen genomen om vallende voorwerpen te voorkomen?

U ziet dat het op zich logische vragen zijn waar antwoord op gegeven moet kunnen worden. Iedere vraag kan nog verder opgedeeld worden in deelvragen. Het gaat immers om de veiligheid van u en uw collega’s. Invistra weet wat nodig is voor een goede werkplekinspectie.

Voordelen uitbesteden werkplekinspectie aan Invistra
Wat we regelmatig horen over onze werkplekinspecties is dat opdrachtgevers het fijn vinden dat het regelmatig gebeurt. En dat zij er zelf niet meer aan hoeven te denken omdat Invistra dat doet. Ook de zekerheid dat het goed gedaan wordt, wordt op prijs gesteld. En dat een ‘buitenstaander’ het doet, zorgt weer voor de nodige objectiviteit. Dat geeft de opdrachtgevers een rustig en zeker gevoel.

Invistra heeft inmiddels een jarenlange ervaring met werkplekinspecties. Daardoor komen wij op vele locaties langs en weten wij ‘hoe anderen het doen’. Van die kennis en ervaring kunt u ook profiteren door Invistra in te schakelen voor uw werkplekinspecties!

Meer weten?
Wilt u meer weten over de werkplekinspecties van Invistra? Of over de andere mogelijkheden van Invistra op het gebied van VCA en veiligheid? Neem dan contact met ons op. Bel 085 822 1655 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.